Kama Festival este primul festival de Tantra din România, în care spiritualitatea se îmbină cu arta, știința și cu yoga pentru a oferi o experiență completă a vieții.

Festivalul își dorește să aducă, în cele două zile, o perspectivă autentică asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat Tantra, ca o cale de transformare profundă a vieții în toate aspectele sale.

Evenimentul oferă participanților conferințe, workshopuri, activități artistice și culturale pe teme de spiritualitate, o îmbinare dintre înțelepciunea orientală și necesitățile societății moderne.

De ce KAMA?

Kama este pentru tradiția hindusă ceea ce pentru greci este Eros iar pentru români binecunoscutul Cupidon. În limba sanscrită Kama semnifica dorință, pasiune, plăcere a simțurilor și afecțiune. În timp, acesta a fost de nenumărate ori invocat de către îndrăgostiți, devenind în felul acesta un simbol al iubirii.

În literatura contemporană, Kama este folosit pentru a reprezenta dorință sexuală, însă cei inițiați cunosc semnificația profundă a acestui simbol străvechi.

Kama este descrisă și ca o atitudine interioară, de a trăi conștient viața, fiind conectați la tot ceea ce ne înconjoară. În felul acesta, fericirea se regăsește în cele mai mărunte dintre experiențe.

În vechea Indie, cei ce urmau calea tantrică, foloseau Erosul, sau mai bine zis energia iubirii senzuale ca formă de rugăciune, de a se conecta la divinitate. Kama reprezenta pentru ei tocmai această plăcere de a iubi și de a se lasă iubiți, pentru a atinge stări de extaz.

În zilele noastre tantra este înțeleasă în mod greșit și a fost limitată la sexualitate. Cele mai multe dintre workshopurile de tantra din Occident sunt focalizate doar pe împlinire sexuală și pe plăcerile fizice, fără a include spiritualitatea și profunzimea iubirii.

Tantra este în primul rând o cale de descoperire a scânteii divine, înglobând în mod armonios toate aspectele vieții. Înseamnă transformarea prin iubire și întoarcerea la noi înșine, la esența noastră.

Organizatorul festivalului

MUDRA este un ONG care susține spiritualitatea și promovează yoga ca stil de viață. Noi, instructorii care am înființat această organizație, practicăm yoga de peste 10 ani, și susținem cursuri de Hatha Yoga (yoga atitudinilor corporale), Pranayama (yoga respirației conștiente) și Tantra Yoga de mai bine de 7 ani.

După numeroase workshopuri de yoga la festivaluri de muzică, în companii și la alte evenimente, am perceput dorința oamenilor de a cunoaște și practica mai mult yoga, și ne-am dorit să aducem împreună într-un festival în Cluj, speakeri, practicanți yoga, profesori de tantra și traineri atât din România cât și din străinătate.